Quote:
Quote:
co warto teraz kupić, obecną wersję Efiki czy
poczekać na coś nowego?
2. Nie dalej jak wczoraj pojawił się tu news o wzięciu pod lupę MPC 5123 (dualcore na rdzeniu e300, ciekawy pomysł). Ale na to przyjdzie jeszcze poczekać.
Też zauważyłem ten news i bardzo spodobał mi się pomysł kupienia takiej maszynki, tymbardziej, że płyta developerska ma kosztować tylko 199USD
Quote:
3. Z większych mocy, wieść niesie o opracowywaniu komputera na MPC 8610 (rdzeń G4, AltiVec, 1,33 GHz).
Natomiast niewątpliwie obecna Efika ma tę zaletę że już jest. Jednak czy 400 MHz i 128 MB to coś dla Linuksa z środowiskiem graficznym? Moim zdaniem nie. Z drugiej strony Efika bardzo ładnie mi od ponad roku pracuje jako teleinfo.pb.edu.pl :-).
O tym też czytałem :-) Jeśli chodzi o środowisko graficzne to jestem zdegustowany tym co się dookoła wyrabia. Pamiętam czasy, około roku 1995, jak pisałem oprogramowanie do systemu pomiarowego pracującego pod QNX'em ze środowiskiem graficznym QNX Windows chodzącym na karcie ATI z 2MB RAM, komputer miał 32MB RAM a system mógł wystartować z dyskietki. Teraz wszyscy z przymróżeniem oka patrzą na optymalizację bo pamięć tania, procesory szybkie. Efektem są duże, przerośnięte i ociężałe systemy.
Ostanio zwróciłem się w stronę MINIX'a w wersji 3, to chyba jeden z ciekawszych otwartych systemów uniksopodobnych:-)